HTML

Igazságkereső

Egy kifejezetten hiteles, tárgyszerű és mértéktartó blogot szeretnék indítani, ami a jelen és a múlt nagy gazemberségeivel, mutyizásaival foglalkozik. Nevének megfelelően csak igaz tényeket állítok, főként a gazdaság területéről.

Friss topikok

  • MEGATrader I www.forexkezeltszamlak.blog.hu: Tetszik a bejegyzés! (2012.12.05. 14:16) Egy évfordulóra
  • mzperx7: Jo Napot a közigazgatási eljárásban okozott kár miatti perrel kapcsolatban : mi volt ennek, ezekn... (2012.01.05. 19:10) Csalhatatlanok társulata
  • nyugdijas64: @arvuckel: Az elmélettel nagy vonalakban én is egyetértek azzal az eltéréssel, hogy a T+90 napot n... (2010.05.22. 07:14) Egy törvényalkotás története "Jogállamból"
  • igazatnekeress: Kedves Miklós! Régebben volt egy amcsi filmsorozat, a narrátor kezdéskor mindig bemondta, hogy: "A... (2010.05.20. 15:25) Az Alkotmánybíróság elutasította
  • nyugdijas64: @Béla b: Hát ami az ombudsmant illeti, az csak az igazi sóhivatal, rajta régen túl vagyunk (de ő l... (2009.09.23. 18:32) A sóhivatalok országa

Linkblog

Hogyan változik egy ingatlan értéke - avagy mikor kinek higgyünk?

2009.02.09. 23:42 nyugdijas64

Nem gondoltam, hogy ebben a blogban ennyit fogok idézni, de úgy tűnik, nem kerülhetem el. Tehát:
1. idézet (Tájékoztatás a Raiffeisen Ingatlan Alap felfüggesztéséről, 16. pont - közzétéve 2008. 11. 21-én a www.raiffeisenalapok.hu portálon)
"Véleményünk szerint a DTZ alapvetően konzervatív hozamszintek mellett értékelte az Alap ingatlanportfolióját. Ennek megfelelően az alkalmazott hozamszintek módosítása, és az ingatlanérték esetleges csökkentése mindaddig önkényes, és nem a valós piaci helyzetet tükrözi, amíg a magyar piacon nem jelennek meg referenciaként használható új, a jelenlegi értékelésnél használt hozamszinttől eltérő tranzakciós hozamszintek vagy az áttételes összehasonlítás megfelelő biztonsággal arra alapot nem ad. Az ingatlanok értékeltségi szintjének felülvizsgálata akkor válhat szükségessé, amennyiben az új, piaci feltételek mellett kötött tranzakciók hozamszintjei ezt indokolják."

2. idézet (Raiffeisen Ingatlan Alap 2008 december havi jelentése - www.raiffeisenalapok.hu)
"A hónap fő eseménye az alap ingatlanjainak átértékelése volt, mivel az alap ingatlanértékelője a hazai és nemzetközi ingatlanpiaci helyzet miatt úgy ítélte meg, hogy az ingatlanok forgalmi értéke jelentősen csökkent. Ennek oka alapvetően a piaci helyzetben keresendő, mert bár érdemi tranzakció nem történt a hazai piacon, de a korábban rendszeres vevőnek számító külföldi vevők eltűntek, az esetleges kényszereladók pedig megsokasodtak. ... Ugyanakkor az ingatlanok hozamtermelő képessége változatlanul jó..."

Tetszik érteni? Pár nap alatt csaknem 180 fokos változás! A végeredmény: december 12 és január 23 között - azaz 19 forgalmazási nap alatt - több mint 18 %-os leértékelés. Arra persze gondolni sem merek, hogy esetleg súgtak volna az ingatlanértékelőnek...

 

Az eredeti bejegyzést 2009 február 2-án írtam.

2 komment

Címkék: ingatlan raiffeisen értéke

A bejegyzés trackback címe:

https://csakigazat.blog.hu/api/trackback/id/tr65933723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

öreg38 2009.03.21. 09:41:39

A leírt jelenség vérlázító!
Egy dolog, hogy egyoldalú -- előzetes értesítés nélküli -- szerződésmódosítással zárolták az alapot=felfüggesztették a kifizetést.
Ez aztán mindennek a teteje, hogy rá néhány napra -- alapos indok nélkü -- leszállították az alap értékét.
Hol volt ez a nagyszerű ingatlan értékelő szeptembertől decemberig,, hogy-hogy csak a zárolás után vette észre, hogy az ingatlanok értéke csökken? Vagy talán éppen a zárolás vonta maga után a leértékelést?
A bank a nyereség zömét szépen zsebrevágta, a veszteséget azonnal a nyakunkba varrta. Nem túl tisztességes visszaélni a befektetők bizalmával!!
Bizalom nélkül nem működhet sem a bank sem a gazdaság (ráadásul percek alatt lehet a szerződést, hasonlóan nagy sietséggel meghozott törvény/szabálymódosítás alapján), bizhatok a törvényhozóban/szabályalkozóban valamint a felügyeletet gyakorlóban, hogy az én érdekeimet is képviseli?
Ezt nevezik bizalmi válságnak, ami csak árt mindenkinek!

nyugdijas64 2009.03.21. 17:44:53

@öreg38: Véleményem szerint az igazság az, amit írsz, hogy t.i. éppen a zárolás vonta maga után a leértékelést, amit hosszú ideje nem tettek meg, mert attól tartottak (és joggal), hogy a leértékelés kezdetét látva még nagyobb tömegek szállnak ki.
süti beállítások módosítása