HTML

Igazságkereső

Egy kifejezetten hiteles, tárgyszerű és mértéktartó blogot szeretnék indítani, ami a jelen és a múlt nagy gazemberségeivel, mutyizásaival foglalkozik. Nevének megfelelően csak igaz tényeket állítok, főként a gazdaság területéről.

Friss topikok

  • MEGATrader I www.forexkezeltszamlak.blog.hu: Tetszik a bejegyzés! (2012.12.05. 14:16) Egy évfordulóra
  • mzperx7: Jo Napot a közigazgatási eljárásban okozott kár miatti perrel kapcsolatban : mi volt ennek, ezekn... (2012.01.05. 19:10) Csalhatatlanok társulata
  • nyugdijas64: @arvuckel: Az elmélettel nagy vonalakban én is egyetértek azzal az eltéréssel, hogy a T+90 napot n... (2010.05.22. 07:14) Egy törvényalkotás története "Jogállamból"
  • igazatnekeress: Kedves Miklós! Régebben volt egy amcsi filmsorozat, a narrátor kezdéskor mindig bemondta, hogy: "A... (2010.05.20. 15:25) Az Alkotmánybíróság elutasította
  • nyugdijas64: @Béla b: Hát ami az ombudsmant illeti, az csak az igazi sóhivatal, rajta régen túl vagyunk (de ő l... (2009.09.23. 18:32) A sóhivatalok országa

Linkblog

A folytatás

2009.11.11. 12:23 nyugdijas64

 

Az október 29-i bejegyzésben tájékoztattalak benneteket arról, hogy a pénzügyminiszternél kezdeményeztük a tőkepiaci törvény (Tpt.) befektetőknek kedvező irányú módosítását. Ezzel kapcsolatban tegnap tárgyalásra került sor a PM-ben Marsi Erika szakállamtitkárral és szakértőivel. A KÖSZ-t dr. Tóth Balázs és én képviseltük. A tárgyaláson kitűnt, hogy a javaslatokat – bár nem minden részükkel értenek egyet – tárgyalási alapnak tartják és már egyeztették a PSZÁF-al és a BAMOSZ-szal is, ahol ugyanilyen álláspontot képviseltek.
 
Akkor nézzük, miben született megegyezés:
 
·        Elfogadták azt, hogy a jövőben minden befektetési alap minden forgalmazási feltételében beálló változást a hatályba lépést legalább 30 nappal megelőzően közzé kell tenni – így pl. a visszaváltási határidő változását is (mint tudjuk, az ilyen változások a jelenlegi szabályok szerint az alapok alapjai kivételével a közzététel napjával hatályosak). Szerintem ez a legnagyobb eredmény, mivel így a befektetőknek módjuk lesz tényleges döntést hozni és nem kerülnek kész helyzet elé, mint ahogy azt tapasztaltuk. Érdekesség, hogy ez ellen a BAMOSZ sem emelt kifogást.
·        Egyetértettek azzal is, hogy a jövőben külön dokumentáltan, félreérthetetlenül igazoltatniuk kell a forgalmazóknak azt, hogy a befektetők a tranzakcióval érintett alap kezelési szabályzatát és rövidített tájékoztatóját átvették, tehát nem lesz elegendő az apró betűs szerződés aláírása, amelyben egy eldugott félmondat vonatkozik erre (és ami az eddigi tapasztalatok szerint nem volt igaz).
·        Egyetértettek azokkal a javaslatainkkal is, amelyek a kezelési szabályzat és a rövidített tájékoztató tartalmi módosításaira vonatkoztak. Ez különösen a rövidített tájékoztató esetében jelentős változás, mivel annak tartalma jelentősen módosul és terjedelme nyolc oldalra korlátozódik, tehát a befektetőknek nem kell több tíz oldal felesleges információ között megkeresni a lényeget. Új előírás lesz az is, hogy minden dokumentumnak kötelezően tartalmazni kell a hatályba lépés napját.
 
És amiben nem egyeztünk:
 
·        A javaslatban szerepelt, hogy kerüljenek be a törvénybe a befektetési szolgáltatókra vonatkozó törvény (Bszt.) sokkal befektető-barátabb tájékoztatási előírásai. A PM szerint ez felesleges, mert ha van egy jogszabály, ami megfelelő, akkor azt be kell tartani és ennyi. Bár sok ellentmondó tapasztalatot vezettünk elő, egyelőre nem voltak meggyőzhetők.
·        A javaslat – szerintünk megfelelő módon – megszüntette  volna azt a PSZÁF által is elismert anomáliát, amelyet az alapokba fektető alapok portfolióiban található egyéb alapok forgalmazási szabályaihoz történő alkalmazkodás jelen formájában alkalmazhatatlan előírásai idéztek elő. A PM ezzel kapcsolatban úgy foglalt állást, hogy az alapok alapjainak kérdéskörét később, átfogóan szabályozzák, mert több egyéb probléma is van velük.
 
Egyébként az Országgyűlés ma kezdi meg a módosító törvénycsomag vitáját. Hát majd meglátjuk…

Szólj hozzá!

Címkék: kösz pénzügyminisztérium törvénymódosítás

A bejegyzés trackback címe:

https://csakigazat.blog.hu/api/trackback/id/tr771517654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása