HTML

Igazságkereső

Egy kifejezetten hiteles, tárgyszerű és mértéktartó blogot szeretnék indítani, ami a jelen és a múlt nagy gazemberségeivel, mutyizásaival foglalkozik. Nevének megfelelően csak igaz tényeket állítok, főként a gazdaság területéről.

Friss topikok

  • MEGATrader I www.forexkezeltszamlak.blog.hu: Tetszik a bejegyzés! (2012.12.05. 14:16) Egy évfordulóra
  • mzperx7: Jo Napot a közigazgatási eljárásban okozott kár miatti perrel kapcsolatban : mi volt ennek, ezekn... (2012.01.05. 19:10) Csalhatatlanok társulata
  • nyugdijas64: @arvuckel: Az elmélettel nagy vonalakban én is egyetértek azzal az eltéréssel, hogy a T+90 napot n... (2010.05.22. 07:14) Egy törvényalkotás története "Jogállamból"
  • igazatnekeress: Kedves Miklós! Régebben volt egy amcsi filmsorozat, a narrátor kezdéskor mindig bemondta, hogy: "A... (2010.05.20. 15:25) Az Alkotmánybíróság elutasította
  • nyugdijas64: @Béla b: Hát ami az ombudsmant illeti, az csak az igazi sóhivatal, rajta régen túl vagyunk (de ő l... (2009.09.23. 18:32) A sóhivatalok országa

Linkblog

Most majd tényleg elválik???

2009.10.29. 17:51 nyugdijas64

 

Már több alkalommal írtam ebben a blogban és másutt is arról, hogy a KÖSZ elnöke az Országgyűlés  Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki Bizottságának 2009 március 11-i ülésén lehetőséget kapott arra, hogy kifejtse az Egyesület álláspontját az ingatlanalapos botránnyal kapcsolatban. Kis szépséghiba, hogy erre neki mindössze három (3) perc állott rendelkezésére, míg a kérdésben finoman szólva nem annyira tájékozott képviselők, valamint az ülésen a Kormány részéről jelen lévő Keller László pénzügyminisztériumi államtitkár és régi barátunk, Farkas István, a PSZÁF (akkor még) elnöke parttalanul hangsúlyozták a semmit (az ülésről készített felvétel meghallgatható/megtekinthető itt: http://kosz.blog.hirszerzo.hu/?todo=entry&vid=12031 )
 
De sebaj: mi ugyanis készültünk! És hogy ne tűnjön úgy, hogy nem vagyunk progresszívek, a Telkes Jóska által felolvasott javaslataink között szerepelt a tőkepiaci törvény (Tpt.) módosítása is, amelyre vonatkozóan egy komplett, indokolással ellátott „konyhakész” törvénymódosítás tervezete is átadásra került írásban minden érintettnek. Amint erről már többször megemlékeztem, azóta se kép, se hang. Viszont október 22-én a Kormány egy egész törvénymódosítási csomagot nyújtott be az Országgyűlésnek, amelyben egyebek között a Tpt. módosítása is szerepel. Eltalálták: a mi javaslataink még elvétve sem találhatók a csomagban. Ezért  tegnapelőtt a következő levelet intéztük dr. Oszkó Péter pénzügyminiszter úrhoz:
 
 
„Tárgy: Törvénymódosítás kezdeményezése
 
 
Tisztelt Pénzügyminiszter Úr!
 
Szövetségünk (rövid nevén: KÖSZ) a befektetők érdekeinek védelmére alakult bejegyzett egyesület, amely a hazai ingatlanbefektetési alapokkal kapcsolatos múlt év végén kezdődött botrányos események során kialakult helyzet kezelésére jött létre. Tevékenységünk keretében győződtünk meg arról, hogy ezen események egyik előidézője a hibás, hiányos, ellentmondásos és részben alkalmazhatatlan jogszabályi környezet volt, tehát az ügy jelentősége messze túlmutat az ingatlanalapokon.
 
Az Országgyűlés Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki Bizottsága ez év március 11-i ülésén foglalkozott az ingatlanalapok ügyével. Az ülésen a Pénzügyminisztérium részéről Keller László államtitkár úr, a PSZÁF részéről Farkas István elnök úr vett részt. Ezen az ülésen egyesületünk is lehetőséget kapott álláspontjának kifejtésére. Az ülésen szóban előadtuk és írásban átadtuk a rendezést és a hasonló esetek megelőzését célzó javaslatainkat – egyebek között a 2001. évi CXX. tv. (Tpt.) részletesen kidolgozott módosítási javaslatait. Ezen javaslat azt szolgálja, hogy a befektetési alapok területén megvalósuljon a befektetők tisztességes és átlátható tájékoztatása, a közzétételi szabályok biztosítsák ezt és a befektetési alapok kezelőinek ne legyen lehetőségük a tartós befektetői jogviszonyok egyoldalú, visszaható hatályú módosítására. Ugyancsak célja a javaslatnak az indokolatlan megkülönböztetés és ellentmondásos, alkalmazhatatlan szabályozás kiküszöbölése az alapokba fektető alapok területén.
 
Sajnálatunkra eddig semmilyen visszajelzés nem érkezett a fenti javaslatainkkal kapcsolatban. Most arról értesültünk, hogy a Kormány f. hó 22-én a T/10996 – T/11000 számokon beterjesztette az Országgyűlésnek a pénzügyi tárgyú törvényekre és a PSZÁF jogállásának változására irányuló módosító törvényjavaslatokat. A Tpt. módosításait ezek közül a T/10999 sz. törvényjavaslat tartalmazza, amelynek előadója a pénzügyminiszter. Legnagyobb sajnálatunkra azt kellett megállapítanunk, hogy ezen módosítások között egyáltalán nem szerepelnek a hivatkozott javaslatunkban foglaltak, pedig azok indokoltsága megkérdőjelezhetetlen. Erre tekintettel a jelen levélhez csatoljuk a Tpt. általunk kidolgozott módosítási javaslatát. Kérjük, hogy a javaslatot a törvénymódosítás országgyűlési vitája során módosító javaslatként szíveskedjék beterjeszteni. Ezzel megelőzhető lenne az, hogy a jelenlegi áldatlan helyzet, a hiányos és ellentmondó jogszabályi környezet konzerválódjon és ez által több százezer kisbefektető továbbra is bizonytalan helyzetben legyen kénytelen meghozni döntéseit.
 
Kérésünk teljesítését remélve munkájához további jó egészséget kívánunk. A jelen levelet és annak mellékletét egyidejűleg tájékoztatás céljából megküldjük Farkas Ádám úrnak, a PSZÁF elnökének és Varga Mihály úrnak, az Országgyűlés Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki Bizottsága elnökének.”
 
 
Természetesen újfent elküldtük mindhárom fontos úrnak az aktualizált, finomított törvénymódosítási javaslatot. Most tehát nem marad más hátra (ismét), minthogy várunk. Ha az Országgyűlés majdan dönt a javaslatcsomagról, akkor fehéren-feketén kiderül, mit ér a mai Magyarországon egy olyan civil kezdeményezés, amely nem destruktív, hanem jobbító szándékú.
 
Duray Miklós szavait idézve: „most majd elválik a sz@r a víztől”… A folytatásról – ha lesz – természetesen haladéktalanul tájékoztatom olvasóimat.

Szólj hozzá!

Címkék: farkas péter ádám varga mihály országgyűlés pszáf oszkó törvénymódosítás tpt.

A bejegyzés trackback címe:

https://csakigazat.blog.hu/api/trackback/id/tr891484530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása