HTML

Igazságkereső

Egy kifejezetten hiteles, tárgyszerű és mértéktartó blogot szeretnék indítani, ami a jelen és a múlt nagy gazemberségeivel, mutyizásaival foglalkozik. Nevének megfelelően csak igaz tényeket állítok, főként a gazdaság területéről.

Friss topikok

  • MEGATrader I www.forexkezeltszamlak.blog.hu: Tetszik a bejegyzés! (2012.12.05. 14:16) Egy évfordulóra
  • mzperx7: Jo Napot a közigazgatási eljárásban okozott kár miatti perrel kapcsolatban : mi volt ennek, ezekn... (2012.01.05. 19:10) Csalhatatlanok társulata
  • nyugdijas64: @arvuckel: Az elmélettel nagy vonalakban én is egyetértek azzal az eltéréssel, hogy a T+90 napot n... (2010.05.22. 07:14) Egy törvényalkotás története "Jogállamból"
  • igazatnekeress: Kedves Miklós! Régebben volt egy amcsi filmsorozat, a narrátor kezdéskor mindig bemondta, hogy: "A... (2010.05.20. 15:25) Az Alkotmánybíróság elutasította
  • nyugdijas64: @Béla b: Hát ami az ombudsmant illeti, az csak az igazi sóhivatal, rajta régen túl vagyunk (de ő l... (2009.09.23. 18:32) A sóhivatalok országa

Linkblog

A befektetők "információs forradalmáról"

2009.05.04. 22:38 nyugdijas64

Gordos Péter barátunk igen tanulságos felmérést készített a napokban a KÖSZ regisztrált tagjainak "korfájáról". Ebből kiderült, hogy a több mint 1060 tag átlagéletkora 51,6 év, a 60 éven felüliek aránya 30,8 %, az 50 éven felüliek aránya pedig 56,6 %. Ebben nincs semmi meglepő. Hiszen a KÖSZ a pórul járt befektetők civil szerveződése. Befektető pedig - néhány lottómilliomos, feltalálózseni, gazdag örökös és bűnöző kivételével - többnyire olyan emberekből lesz, akik évtizedek munkájának eredményeként tudtak összehozni annyi megtakarítást, hogy abból már befektetésre is juthat. Nekem viszont minderről egy másik felmérés jutott eszembe, amely egyebek között március 24-én a hvg-ben jelent meg. Ezt az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ (ITTK) készítette a közelmúltban és az Informatikai Érdekegyeztető Fórum legutóbbi tájékoztatóján ismertették. Ebből kiderül, hogy Magyarországon jelenleg 4 millió 50 év feletti ember él, de ezeknek csak 16 %-a, a nyugdíjas korúaknak pedig csupán 4 %-a internetezik! Ezeket az adatokat összevetve az előző felmérés adataival érdekes eredmények adódnak:

Ha abból indulunk ki, hogy a KÖSZ korösszetétele megegyezik a magyar befektetői társadalom átlagával (már pedig miért ne így lenne), akkor az összes befektető 9 %-a, de ha csak a nyugdíjasokat vesszük figyelembe, ebből számítva csak 1,2 %-a használja az internetet! Miért fontos ez? Hát azért, mert - ahogy már ebben a blogban is többször foglalkoztam ezzel - a hatályos tőkepiaci törvényünk (Tpt.) előírásai szerint elegendő, ha az alapkezelők az interneten közzéteszik közleményeiket és szabályzataikat. Ezen túl a befektető csak akkor jut (finoman szólva is kétséges) információhoz, ha rendszeresen eltotyog a bankba, és megkérdezi, mi újság? Tudjátok: ez ugyanaz a bank, amelyik havonta legalább egyszer, de - számlája válogatja - akár sűrűbben is kéretlenül küldi postán a jobbnál jobb befektetési- és hitelajánlatait - szép színesben. Csak éppen a fontos dolgokat nem küldi - ráadásul törvényesen.  Ha viszont - mint mostanában sűrűn - a befektetők holmi átverésről, félrevezetésről, nem kielégítő tájékoztatásról papolnak, a bankok felháborodva tiltakoznak: ők mindenben a törvény szerint jártak el!

Végül is igazuk van. A nyugdíjasnak van elég ideje bankba járni, nem?

A fenti számok még egy szempontból tanulságosak: sokáig kerestük a magyarázatot arra, miért nem regisztrálnak többen a KÖSZ oldalán. A magyarázat adott: akik regisztráltak, azok jelentik a 9, illetve az 1,2 %-ot.  A többiek meg vessenek magukra (?)

Ha a PSZÁF helyt ad a KÖSZ részvételi szándékának a felügyelet Fogyasztóvédelmi Munkacsoportjában, az elsők között ezeknek az alkalmatlan közzétételi szabályoknak a megváltoztatását fogom kezdeményezni - amint ezt már megtettük az Országgyűlés Pénzügyi- és Költségvetési Bizottságának benyújtott törvénymódosítás tervezetében - vajon mi lett a sorsa ?

7 komment

Címkék: internet kösz ittk

A bejegyzés trackback címe:

https://csakigazat.blog.hu/api/trackback/id/tr971103287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szolva 2009.05.06. 13:41:59

Már a legelején több ízben szóvá tettem ezt a KÖSZ-ön, javasolva a hagyományos posta bekapcsolását, volt is egy tag, aki postafiókot biztosított volna erre, de hiába..


"A fenti számok még egy szempontból tanulságosak: sokáig kerestük a magyarázatot arra, miért nem regisztrálnak többen a KÖSZ oldalán. A magyarázat adott: akik regisztráltak, azok jelentik a 9, illetve az 1,2 %-ot. A többiek meg vessenek magukra (?)"

nyugdijas64 2009.05.06. 14:38:26

Ez nekem elkerülte a figyelmemet. Bár attól, hogy ha lenne postafiók, még nem tudom, miért találnának ránk többen. Most is van hivatalos címe az egyesületnek, tehát aki a postai utat választja, most is ugyanúgy elküdhet bármit postai úton.

szolva 2009.05.08. 10:13:08

Nagyon sajátos, hogy két hozzászólás törölve lett a blogról!. Gondolom,bizonyos felkérésre, vagy önként, de ezzel is ez fog történni. Szomorú. Ennyit az információ forradalamáról.

nyugdijas64 2009.05.08. 12:08:58

@szolva: Nem tudom, miről írsz! Ezt a blogot én szerkesztem és amióta létezik, egyetlen hozzászólást nem töröltem - amúgy meg a gyanúsítgató hangnemet (amivel más helyen már találkoztam a részedről) visszautasítom. Esetleg holnap délelőtt elmondhatnád a nagy nyilvánosság előtt, mi a problémád (sokakkal).
Zárójelben jegyzem meg, hogy a külső blogra tegnap és tegnapelőtt három alkalommal kíséreltem meg egy hosszabb kommentet írni és egyszer sem sikerült (nem jelent meg). Úgyhogy kíváncsivá tettél, mi volt abban a két hozzászólásban.

szolva 2009.05.08. 12:54:52

Bocsánatot kell kérjek: nem ezen a blogon volt az a két hozzászólás amit itt hiányoltam. /az előbb megtaláltam őket a "helyükün" : "A nyugdíjasoknak van idejük bankba járni"; azért kevertem, mert hasonlóság van a kettő közt/
Még egyszer elnézést! és most viszont örülnék, ha az előző hozzászólásomat törölni tudnád:-) és hát akkor ezután a jelenlegi is okafogyottá válik.
(azért az érdekelne, hogy másutt hol volt "gyanusító" a "hangnemem" (azon pedig elgondolkodom, hogy mi válthatja ezt ki belőlem, több oka is lehet bennem belül, meg rajtam kívül)

nyugdijas64 2009.05.08. 13:40:44

@szolva: Tudomásul veszem amit írtál, viszont - eddigi jó szokásomhoz híven - nem törlöm egyik hozzászólást sem. A problémám nem a ténymegállapítással van (abban lehet tévedni), hanem azzal, hogy ahhoz rögtön negatív felhangot kapcsolsz ("gondolom, ezzel is ez fog történni"). Amúgy meg azt gondolom, méltatlan ezt itt folytatni, arra ott van a KÖSZ fóruma - vagy akár a holnapi gyűlés.

szolva 2009.05.08. 14:45:44

Nem akartam folytatni, csak szükségesnek találtam
megírni a tévedésemet.
süti beállítások módosítása