HTML

Igazságkereső

Egy kifejezetten hiteles, tárgyszerű és mértéktartó blogot szeretnék indítani, ami a jelen és a múlt nagy gazemberségeivel, mutyizásaival foglalkozik. Nevének megfelelően csak igaz tényeket állítok, főként a gazdaság területéről.

Friss topikok

  • MEGATrader I www.forexkezeltszamlak.blog.hu: Tetszik a bejegyzés! (2012.12.05. 14:16) Egy évfordulóra
  • mzperx7: Jo Napot a közigazgatási eljárásban okozott kár miatti perrel kapcsolatban : mi volt ennek, ezekn... (2012.01.05. 19:10) Csalhatatlanok társulata
  • nyugdijas64: @arvuckel: Az elmélettel nagy vonalakban én is egyetértek azzal az eltéréssel, hogy a T+90 napot n... (2010.05.22. 07:14) Egy törvényalkotás története "Jogállamból"
  • igazatnekeress: Kedves Miklós! Régebben volt egy amcsi filmsorozat, a narrátor kezdéskor mindig bemondta, hogy: "A... (2010.05.20. 15:25) Az Alkotmánybíróság elutasította
  • nyugdijas64: @Béla b: Hát ami az ombudsmant illeti, az csak az igazi sóhivatal, rajta régen túl vagyunk (de ő l... (2009.09.23. 18:32) A sóhivatalok országa

Linkblog

Felhúzták a függönyt!

2011.02.21. 14:26 nyugdijas64

 

A mai napon került nyilvánosságra a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) tájékoztatása arról, hogy a Felügyelet az új jogosítványaként kapott rendeletalkotási tevékenysége „sokoldalú megalapozottságának, minőségének és végrehajthatóságának javítása” céljából  együttműködési megállapodásokat kötött „stratégiai szakmai partnereivel”. Ezen partnerek a következők:
 
·        Magyar Bankszövetség
·        Országos Takarékszövetkezeti Szövetség
·        Magyar Biztosítók Szövetsége
·        Magyar Lízingszövetség
·        Befektetési Szolgáltatók Szövetsége
·        Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége
·        Stabilitás Nyugdíj- és Egészségpénztári Szövetség
 
Érdekes lista! Ebből ugyanis első látásra is kitűnik az, ami ugyan eddig sem volt titok – de legalább tapintatosan hallgattak róla vagy tagadták - , hogy a PSZÁF „stratégiai partnernek” kizárólag a pénzügyi- és befektetési vállalkozásokat tekinti. Teszi ezt az a Felügyelet, amely a nem régen kibővített jogosítványai szerint még inkább, mint korábban egyedüli illetékes fogyasztóvédelmi kérdésekben a pénzügyi- és befektetési termékek területén. Érdekes módon ennek ellenére az illusztris felsorolásban egyetlen olyan szervezet sem található, amely az ú.n. „fogyasztók”, azaz a befektetők és a hitelfelvevők érdekeit képviselné. Pedig számos ilyen szervezet létezik – és ezt a PSZÁF is jól tudja. Igaz, hogy ezek nem tartanak fenn elegáns irodákat, titkárságot, merthogy költségeiket nem a bankok és hasonlók finanszírozzák – természetesen az ügyfelek pénzéből. Elképesztő, hogy ezeket a szervezeteket a PSZÁF valamiért nem tartja „stratégiai partnernek”.
 
A PSZÁF honlapján is megjelent sajtóközleményben az is szerepel, hogy a megállapodás célja a "széles társadalmi részvétel" biztosítása. Hm.. gondolom, kétség sem fér ahhoz, hogy a széles társadalmi részvétel csakis a fenti pénzügyi vállalkozások útján, nem pedig a befektetők és a hitelfelvevők érdekeit képviselő szervezetek útján biztosítható!
 

 

Persze még egy lehetőség is van: azt el sem tudja képzelni a Felügyelet, hogy az állítólag általa képviselt fogyasztók között is lehetnek olyanok, akik uram bocsá’ rendelkeznek ahhoz fogható szakmai felkészültséggel, mint a fent felsorolt szervezetek jól fizetett emberei. Ezt nálam szakmai gőgnek hívják.
 
De végül is rendben van ez így. Ahhoz ugyanis eddig sem fért kétség, hogy a PSZÁF melyik térfélen focizik. Így legalább felhúzták a függönyt…
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: fogyasztóvédelem pszáf rendeletalkotás befekteők hitelfelvevők

A bejegyzés trackback címe:

https://csakigazat.blog.hu/api/trackback/id/tr612677036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása