HTML

Igazságkereső

Egy kifejezetten hiteles, tárgyszerű és mértéktartó blogot szeretnék indítani, ami a jelen és a múlt nagy gazemberségeivel, mutyizásaival foglalkozik. Nevének megfelelően csak igaz tényeket állítok, főként a gazdaság területéről.

Friss topikok

  • MEGATrader I www.forexkezeltszamlak.blog.hu: Tetszik a bejegyzés! (2012.12.05. 14:16) Egy évfordulóra
  • mzperx7: Jo Napot a közigazgatási eljárásban okozott kár miatti perrel kapcsolatban : mi volt ennek, ezekn... (2012.01.05. 19:10) Csalhatatlanok társulata
  • nyugdijas64: @arvuckel: Az elmélettel nagy vonalakban én is egyetértek azzal az eltéréssel, hogy a T+90 napot n... (2010.05.22. 07:14) Egy törvényalkotás története "Jogállamból"
  • igazatnekeress: Kedves Miklós! Régebben volt egy amcsi filmsorozat, a narrátor kezdéskor mindig bemondta, hogy: "A... (2010.05.20. 15:25) Az Alkotmánybíróság elutasította
  • nyugdijas64: @Béla b: Hát ami az ombudsmant illeti, az csak az igazi sóhivatal, rajta régen túl vagyunk (de ő l... (2009.09.23. 18:32) A sóhivatalok országa

Linkblog

És az eredmény - azaz a befejezés

2009.12.30. 14:43 nyugdijas64

 

Az október 29-i és a november 11-i bejegyzésekben adtam tájékoztatást arról a kezdeményezésünkről, amely a tőkepiaci törvény (Tpt.) befektetési alapokat érintő különösen „barátságtalan” rendelkezéseinek megváltoztatására irányult. Az eredmény megszületett. Ha egy mondatban kellene összefoglalnom, azt mondanám, hogy több mint a semmi, de nem elég. A Pénzügyminisztérium végül is korrekt volt, mert mindazok a módosítások, amelyekben a november 10-i tárgyaláson megállapodtunk (lásd a nov. 11-i bejegyzésemet), bekerültek a törvénybe, amiért köszönet illeti a jogalkotót.
 
Részletesebben: A Magyar Közlöny december 23-i 191. számában jelent meg a 2009. évi CL. tv. amely sok más pénzügyi tárgyú törvény között a Tpt-t is módosította. A mi javaslataink alapján a Tpt. 245. § (4), 290. § (1) d), p) és q) pontok, valamint a 16. és 18. sz. mellékletek változtak. A módosított szöveg persze csak tartalmában felel meg maradéktalanul a javaslatainknak – sőt a 18. sz. melléklet tekintetében még úgy sem teljesen. Nézzük, mit jelentenek ezek a változások:
 
  •   Külön igazoltatniuk kell a forgalmazóknak azt, hogy az ügyfél az előírt tájékoztató dokumentumokat átvette. Ezeket csak abban az esetben lehet elektronikusan rendelkezésre bocsátani, ha ehhez az ügyfél kifejezetten, írásban hozzájárul.
  •  A befektetési jegyek költség-változással és/vagy a visszaváltási időtartam növekedésével, valamint az alapokba fektető alapok esetében a választott mögöttes alap szabályaihoz való illeszkedés változásával járó forgalmazási szabályainak megváltozását – minden alapfajta esetében - az esedékesség előtt legalább 30 nappal közzé kell tenni.
  •  A kezelési szabályzaton fel kell tüntetni a hatályba lépés napját.
  •  A rövidített tájékoztató tartalmát újra szabályozták.
 
Mindezek közül döntő jelentőségűnek tartom a második bekezdésben írtakat, hiszen a jövőben nem kerülhet sor egyik napról a másikra pl. arra, hogy a visszaváltási határidő mondjuk 1 napról 90-re módosuljon (képzeljétek el, ha ez így lett volna tavaly novemberben!!). A rövidített tájékoztató tekintetében csak félig vagyok elégedett. Ugyanis az általunk javasolt részletes előírások helyett a módosító előírások is meglehetősen elnagyoltak és pongyolák, továbbá nem került be a javasolt terjedelmi korlát sem. Így nem múlt el a veszélye annak, hogy a tájékozatlan ügyfelet terjedelmes, sok felesleges adatot tartalmazó könyvecskékkel „bevigyék az erdőbe”.
 
De hát ne legyünk elégedetlenek, ez is valami. A módosított szabályok egyébként 2010 január 1-jén hatályba lépnek.

Szólj hozzá!

Címkék: törvény módosítás pénzügyminisztérium tőkepiaci

A bejegyzés trackback címe:

https://csakigazat.blog.hu/api/trackback/id/tr271632795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása