HTML

Igazságkereső

Egy kifejezetten hiteles, tárgyszerű és mértéktartó blogot szeretnék indítani, ami a jelen és a múlt nagy gazemberségeivel, mutyizásaival foglalkozik. Nevének megfelelően csak igaz tényeket állítok, főként a gazdaság területéről.

Friss topikok

  • MEGATrader I www.forexkezeltszamlak.blog.hu: Tetszik a bejegyzés! (2012.12.05. 14:16) Egy évfordulóra
  • mzperx7: Jo Napot a közigazgatási eljárásban okozott kár miatti perrel kapcsolatban : mi volt ennek, ezekn... (2012.01.05. 19:10) Csalhatatlanok társulata
  • nyugdijas64: @arvuckel: Az elmélettel nagy vonalakban én is egyetértek azzal az eltéréssel, hogy a T+90 napot n... (2010.05.22. 07:14) Egy törvényalkotás története "Jogállamból"
  • igazatnekeress: Kedves Miklós! Régebben volt egy amcsi filmsorozat, a narrátor kezdéskor mindig bemondta, hogy: "A... (2010.05.20. 15:25) Az Alkotmánybíróság elutasította
  • nyugdijas64: @Béla b: Hát ami az ombudsmant illeti, az csak az igazi sóhivatal, rajta régen túl vagyunk (de ő l... (2009.09.23. 18:32) A sóhivatalok országa

Linkblog

A magyar elefántcsonttorony

2009.03.25. 21:38 nyugdijas64

Az előző bejegyzésben a Raiffeisen Alapkezelő furcsa elzárkózásáról írtam (hogy t.i. nem hajlandó személyesen fogadni). Már akkor úgy éreztem, hogy új elefántcsonttorony épül Magyarországon. Igen, jól gondoljátok: az, amibe a megközelíthetetlen bankok elzárkóznak azoktól az ügyfelektől, akikből élnek. Az elefántcsonttorony építéséhez most maga a Raiffeisen Bank járult hozzá nem kis téglákkal.

Mivel közel az ingatlanalapok jegyeire vonatkozóan tavaly novemberben kiadott visszaváltási megbízások teljesítésének ideje és mindenki látja, milyen nagyságrendű kár éri napokon belül ennek kapcsán, az Egyesület tagjai részéről felmerült, hogy az elszámolást megelőzően vagy azzal egyidejűleg ú.n. "Jogfenntartó nyilatkozatot" kellene átadni a forgalmazó bankfiókokban annak érdekében, hogy később ne hivatkozhassanak arra, hogy az ügyfelek elfogadták az arcpirító árfolyamokat. Sok bankfiókban ezeket minden probléma nélkül át is vették. Nem úgy a Raiffeisennél! Rengeteg visszajelzés jött azzal, hogy ebben a bankban nem hajlandók átvenni a nyilatkozatokat, de még arra sem hajlandók, hogy írásban rögzítsék ezt a tényt. Azaz teljes "zárlatot" hirdettek! Az egyik tagunk erről így írt tegnap:

 

„Kedves Miklós!
Köszönöm válaszát. Ma megkötöttem a visszaváltási szerződést. Az ügyintéző nem volt hajlandó írásba adni, hogy nem veszi át nyilatkozatomat. A fiókvezetőtől kért tanácsot, aki azt válaszolta, hogy sem átvenni, sem az átvétel megtagadását aláírni nem lehet, mert a jogi osztályon megtiltották. Ha ma nem kötöm meg a visszaváltási szerződést, akkor automatikusan zártkörűvé alakítják befektetésemet megkérdezésem nélkül. Elkértem az üzletszabályzatot hogy megnézzem van-e benne olyan kitétel, mely a reklamációt lehetetlenné tenné, de képtelenség volt eligazodni.”

Tetszenek érteni? A bank (a mi bankunk) nem vesz át egy írást és nem is hajlandó azt dokumentálni. Eddig úgy tudtam, hogy az írásbeli kommunikáció bevett gyakorlat a világ kultúráltabb részén, ráadásul bizonyító ereje is van, főleg pénzügyekben. Gyanítom, talán éppen ez a baj (merhogy - mint tudjuk - a szó elszáll, az írás pedig...).

Kíváncsi lennék, vajon mi történne fordított esetben? Hogy pl. ha kapunk a bankunktól egy fizetési felszólítást, akkor egyszerűen nem vesszük át és hátat fordítunk a postásnak.

Külön bekezdést érdemel ebben az ügyben a PSZÁF szerepe. Amint tudomásomra jutott ez a felháborító ügy, a következő e-mailt küldtem a PSZÁF ügyfélszolgálatának:

"Tisztelt Cím!

 

Egyesületünk, a Bank Károsultak Önvédelmi Szövetsége javaslatára számos olyan tagunk, aki korábban megbízást adott az ingatlanbefektetési alapok befektetési jegyeinek visszaváltására, úgynevezett „jogfenntartó nyilatkozatot” kívánt átadni az alapok forgalmazási helyein, jellemzően bankfiókokban. A nyilatkozatok tartalma arra irányult, hogy az ügyfél az elszámolással nem mond le az eszközérték utólagos kifogásolásának jogáról. Ilyen nyilatkozat egyébként levezethető a Ptk. 316. § rendelkezéseiből is. Ezen nyilatkozatok átvételét számos helyen megtagadták (pl. a Raiffeisen Bank fiókjaiban egy március 17-i belső utasításra hivatkozva) és a megtagadás tényét sem voltak hajlandók dokumentálni. Ez azt jelenti, hogy a bankok nem hajlandók az ügyfelekkel másképp kommunikálni, mint ahogy az érdekeiknek megfelel. Álláspontom szerint ez egyértelműen kimeríti az erőfölénnyel történő visszaélés tényállását.

Az írásbeli kommunikáció két fél között a kapcsolattartás elfogadott eszköze és egyik fél sem teheti meg azt, hogy bármely hivatalos írásbeli dokumentum átvételét – függetlenül attól, hogy tartalmával egyetért-e – megtagadja.

Kérem Önöket, hogy – mint piacfelügyeleti hatóság – szíveskedjenek ebben az ügyben álláspontjukat haladéktalanul közölni és a szükséges intézkedéseket megtenni. Bejelentem, hogy a bankok ezen – álláspontom szerint jogellenes – magatartását a Szövetség a rendelkezésére álló módokon közzéteszi."

 

 

 

 

Majd ezt követően ma a következővel "dupláztam":

"Ismételten és nyomatékosan kérem azonnali állásfoglalásukat és intézkedésüket, különös tekintettel arra, hogy a Raiffeisen Ingatlanalap befektetési jegyeire a mai napon lehet utoljára visszaváltási megbízást adni. Kérem, hogy a felügyelet a tarthatatlan és jogellenes gyakorlatért nyilvánosan (is) marasztalja el a Bankot és szabjon ki ezért arányos bírságot."

Válasz eddig nem jött. Viszont a torony épül...

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csakigazat.blog.hu/api/trackback/id/tr611025821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása